Frågor och svar om klimatpremien
Sedan den 13 februari är 100 % elektriska lätta lastbilar berättigade en så kallad klimatpremie, vilket innebär att företag som köper eller leasar en ny transportbil kan ansöka om att få ett stöd utbetalt för att de väljer att köra elektriskt.
Den stödberättigade summan utgörs av prisskillnaden mellan den eldrivna transportbilen, och närmast jämförbara modell med förbränningsmotor. Under 2024 uppgår stödet till ett belopp som motsvarar högst 30 procent av den stödberättigade kostnaden, men högst 50.000 kronor. Därefter sjunker stödet till 40.000 kronor den 1 januari 2025 och 30.000 kronor den 1 juli 2025. Den 1 oktober 2025 upphör klimatpremien.
Du kan ta del av klimatpremie oavsett om du väljer företagsleasing, direktköp eller om du väljer att finansiera ditt transportbilsköp med ett billån. Det finns dock några viktiga skillnader som är bra att ha koll på, till exempel sköter ditt finansbolag hela ansökan åt dig om du väljer företagsleasing. Väljer du å andra sidan att köpa din transportbil, då behöver du ansöka om klimatpremien på egen hand.
Nedan hittar du svar på vanliga frågor om den nya klimatpremien.
Vad är klimatpremien för lätta lastbilar?
Klimatpremien infördes den 13 februari 2024 och avser att främja introduktionen av vissa miljöfordon på marknaden, med syfte att minska utsläpp och ställa om till elektriskt.
Stödet uppgår till som mest 50.000 kronor från och med den 13 februari.
Från den 1 januari 2025 uppgår stödet till som mest 40.000 kronor.
Från den 1 juli 2025 uppgår stödet till som mest 30.000 kronor. Stödet upphör därefter från och med den 1 oktober 2025.
Vem kan ta del av klimatpremien?
Kommuner, regioner och företag – vilket även innefattar enskild firma – kan ansöka om klimatpremien i samband med en beställning av en ny elektrisk lätt transportbil (med en totalvikt upp till 3,5 ton).
Även finansbolag kan ansöka om klimatpremien i de fall de finansierar bilarna. Det betyder att kunder som väljer operationell eller finansiell leasing via ett finansbolag inte själva behöver ansöka om klimatpremien, utan det sköts av finansbolaget.
Hur fungerar klimatpremien för mig som väljer leasing?
Om du väljer att ta del av vår företagsleasing behöver du inte själv ansöka om klimatpremien, då sköter finansbolaget det åt dig.
Du beställer din nya och eldrivna transportbil hos din återförsäljare. När bilen sedan levereras till dig kommer finansbolaget att ansöka till Energimyndigheten om att få ta del av klimatpremien. Observera att det tar 6 månader från att fordonet registrerats i vägtrafikregistret innan klimatpremien betalas ut till finansbolaget.
När premien har godkänts och betalats ut till finansieringsbolaget kommer hela beloppet räknas av från ditt kreditbelopp och det innebär att din månadskostnad kommer att minska.
Vem administrerar klimatpremien?
Vad är närmast jämförbara fordon, finns det listor?
Den som ansöker om klimatpremien gör i samband med ansökan en självständig bedömning när det kommer till vilken modell som bäst motsvarar ett jämförbart fordon, samt vad det kostar. Energimyndigheten utgår sedan från det underlaget i sin bedömning. Det finns med andra ord inte några listor.
När begäran om utbetalning skickas in ska den sökande styrka priset med dokumentation. Storleken på klimatpremien (den stödberättigade kostnaden) baseras sedan på prisskillnaden mellan den elektriska transportbilen och den närmast jämförliga modellen med förbränningsmotor. Initialt uppgår stödet till som mest 30 procent av den stödberättigade kostnaden.
När går det att beställa en elbil med klimatpremie?
Du måste ansöka om stöd för köp av miljöfordon innan du beställer ditt nya fordon. Men den sökande behöver inte vänta på ett beslut från Energimyndigheten för att beställa sitt nya miljöfordon.